Vai es pratīšu?

Motors ar sensoru vadības palīdzību pastiprinās Tavu muskuļu spēku – jo lielāku spēku lietosi, spiežot uz pedāļiem, jo lielāku atbalstu motors Tev sniegs. Ja esi braucis ar tradicionālo velosipēdu, Tev nebūs sarežģīti braukt ar elektrisko velosipēdu. Padomi drošai baraukšanai ar elektrikso velosipēdu atrodami šeit.

Elektriskie velosipēds, principā, ir ar elektromotoru aprīkots motocikls vai skuters?

Nē, elektriskiem motocikliem un skuteriem motora atbalsta līmeni regulē manuāli ar t.s. “gāzes piedošanu”. Elektriskajiem velosipēdiem motora atbalsts atkarīgos no pedāļu griešanas ātruma un spēka. Atbalsta intensitātes līmeni var regulēt ar dažādiem motora režīmiem. Vairāk par elektrisko velosipēdu anatomiju un konstrukciju lasi mūsu blogā.

Kas ir labākais elektriskajos velosipēdos?

Tu atkal to vari! Tu redzēsi vairāk! Tu piedzīvosi vairāk un ilgāk! Tu spēsi vairāk! Mūsdienīgi elektriskie velosipēdi ir piesātināti  ar dažādiem tehnoloģiskeim risinājumiem, kas ļauj to pārvaldīt un pielāgot atbilstoši individuālm vajazībām, kas velosipēda lietošanu padara pilnvērtīgu un interesantu, piemēram, E-tube,  NYON  

Vai nepieciešama braukšanas licence/tiesības?

Nē, elektriskais velosipēds, kura motora jauda nepārsniedz 250W, bet maksimālais ātrums, līdz kuram elektriskais motors sniegs atbalstu, ir ierobežots līdz 25km/h, tiek pielīdzināts tradicionālajiem velosipēdam un to drīkst lietot uz gājēju celiņiem un piedalīties satiksmē, ievērojot tradicionālo velosipēdu lietošanas noteikumus.

Vai elektriskais velosipēds obligāti jāreģistrē CSDD?

Nē, elektriskais velosipēds, kura motora jauda nepārsniedz 250W, bet maksimālais ātrums ir ierobežots līdz 25km/h, tiek pielīdzināts tradicionālajiem velosipēdam un to drīkst lietot uz gājēju celiņiem un piedalīties satiksmē, ievērojot tradicionālo velosipēdu lietošanas noteikumus.

Tomēr mēs iesakām CSDD reģistrēt gan tradicionālos, gan elektriskos velosipēdus, jo tas palīdzēs nokārtot formalitātes ar apdrošinātājiem un policiju tādos nepatīkamos brīžos kā zādzība vai ceļu satiksmes negadījums.

Trek Allant+ 9.9S elektro velosipēds

Cik ātri es varēšu pabraukt ar elektrisko velosipēdu?

Elektriskais motors Tev sniegs atbalstu līdz 25 km/h – lielāka ātruma sasniegšana būs atkarīga tikai no Tavām fiziskajām spējām.

Kādas ir “mid-motor” novietojuma elektrisko velosipēdu priekšrocības?

Labāks velosipēda smagum centrs un vadāmība – tātad arī braukšanas drošība. Sīkāka par elektrisko velosipēdu konstrukciju lasi šeit... 

No kā atkarīga elektriskā velosipēda cena?

Elektriskā velosipēda cena būs atkarīga no trim lietām: motora un tā griezes momenta (NM), akumulatora ietilpīguma (W/h), aprīkojuma līmeņa (dakša, rāmis, diski, riepas).

Kādi ir svarīgākie elektriska velosipēda kvalitātes rādītāji?

Svarīgākie elektriskā velosipēda kvalitātes rādītāji ir motora griezes moments (vēlams > 65 NM) un akumulatora ietilpīgums (vēlams > 500 W/h). Motora jauda gandrīz visiem velosipēdiem būs vienāda – 250 W.

Kas ir griezes moments (NM) un ko tas dod?

Vienkāršotais skaidrojums. Griezes moments nodrošina efektīvāku/elastīgāku motora jaudas izmantošanu pie dažādiem motora apgriezienu diapazoniem. Citiem vārdiem sakot, motors ar augstāku griezes momentu (NM) nodrošinās komfortablāku braucienu, jo velosipēdā būs nepieciešama mazāka pārnesumu pielāgošana, lai izmantotu pilnu motora jaudu. 

Cik sver elektriskais velosipēds?

Elektriskajam velosipēdam ir motors, akumulatori, lielāki bremžu diski, lielākas, platākas riepas, izturīgāks rāmis un diski, tāpēc tas sver vairāk nekā tradicionālais velosipēds. Elektriska velosipēda svars ir 20-25 kg, bet tradicionālā velosipēda - 12-13 kg.

Kādas apkopes un serviss nepieciešams elektriskajam velosipēdam?

Līdzīgi kā tradicionālajam velosipēdam, arī elektriskajam velosipēdam ieteicama viena bezmaksas apkope/regulēšana pēc pirmajiem 200-300 km. Periodiski ražotāji veic programmas atjauninājumus, kas uzlabo velosipēda sniegumu. Šo atjauninājumu veiks servisa speciālisti un tas izmaksās 30-50 EUR. Citu plānveida apkopju elektriskajam velosipēdam nav, tomēr jārēķinās ar ķēdes, zobratu un bremžu uzliku nolietojumu, kurus, intensīvi lietojot, būs jāmaina pēc 1000-2000 km.

Vai elektrisko velosipēdu apkopi un remontu var veikt jebkurš velosipēdu serviss?

Nē. Servisa speciālistiem jābūt ar atbilstošu Bosch vai Shimano licenci/sertifikātu veikt velosipēda elektrosistēmas remontus vai apkopi.

Kā mēra akumulatora ietilpību un kas ir W/h?

Akumulatora ietilpību mēra vatu stundās - W/h. Akumulators ar 500 W/h ietilpību nodrošinās 250W motora darbu maksimālas jaudas režīmā 2 (divas) stundas.

Kāda ir maksimālā sniedzamība ar vienu akumulatora uzlādi?

Atkarīgs no izvēlētā motora atbalsta režīma, ceļa seguma/reljefa, kopējā svara, velosipēda veida un citiem apstākļiem. Ražotāji parasti norāda attālumu no 40-150 km. Bosch ir izveidojis indikatīvo attālumu kalkulatoru: https://www.bosch-ebike.com/en/service/range-assistant/

Cik ilgi akumulators jālādē?

Atkarīgs no akumulatora ietilpības un stāvokļa pirms uzlādes. Parasti 3-5 stundas.

Kā izslēgt akumulatoru un noņemt akumulatoru?

Akumulatoru var vienkārši izslēgt ar īpašu pogu uz rāmja vai vadības displeja. Akumulatoru var ērti noņemt un veikt tā uzlādi dzīvoklī vai garāžā.

Trek elektro velosipēds

Vai akumulatoru var nomainīt vai aizvietot ar jaudīgāku/ietilpīgāku?

Jā, akumulatoru var nomainīt vai aizvietot ar jaudīgāku akumulatoru. Ražotāji parasti ievēro vienu akumulatora standartu visiem saviem velosipēdu modeļiem. 

Kādas ir akumulatoru garantijas un resurss?

Bosch garantijas ir 2 gadi un vismaz 500 uzlādes cikli. Shimano akumulatoru garantija ir 2 gadi un vismaz 1000 uzlādes cikli.

Vai akumulatori ir ūdens droši/izturīgi?

Jā. Velosipēda rāmis un akumulatori konstruēti, lai nodrošinātu atbilstošu IP aizsardzību akumulatoriem.

Kāda motoru sistēma ir labāka: Shimano vai Bosch?

Abas sistēmas ir ļoti līdzvērtīgas un kopumā apmēram vienādās daļās nodrošina 90% no elektrisko velosipēdu tirgus. Bosch sistēma ir nedaudz robustāka un spēcīgāka, savukārt, Shimano sensoru darbība ir intuitīvāka, klusāka un komfortablāka. Abas sistēmas ir ļoti kvalitatīvas, un kopumā atšķirības nav būtiskas.

Prece pevienota vēlmju sarakstam
Prece pievienota preču salīdzināšanai.



Vēlies saņemt jaunāko informāciju pirmais?

Mēs tev paziņosim par jaunumiem no Veloprofs.lv
Tu uzzināsi par mūsu jaunumiem, akcijām un izpārdošanām  ātrāk par citiem!

Lai šī vietne pienācīgi darbotos, mēs dažreiz jūsu datorā izvietojam sīkdatnes (cookies).
Sīkdatnes palīdz vietnei atcerēties jūsu iestatījumus — valodu, valūtu,
preču grozā ievietotos produktus un citas izvēles attiecībā uz to, kādu šo vietni
vēlaties redzēt savā datorā,— lai jums nevajadzētu tos ievadīt katrreiz no jauna.
Turpinot izmantot interneta vietni, Jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai mūsu mājas lapā.